Blagva

Category: Vijesti
Published on Friday, 06 February 2015
Written by alen zukan

BLAGVA (Amanita caesarea-jajara, kneginja)
Poznavali su je još I stari Rimljani I pripremali na više načina.
Visoka 5 do 14 cm. Šešir 6 do 12 cm, sjajan, crveno narandžaste boje, bez bijelih krpastih ostataka opne na ivici, češljasko rebrast.
Za razliku od muhare, odozdo je sva žuta (listići I drška), suknjica je takođe žuta, a vrećica bijela I najveća od svih pupavki. Meso je blijedo rumeno, ugodnog, nenapadnog mirisa. Blagva je u ranoj mladosti obavijena u debeo mesnat bijeli omotač, koji doslovno biva rastrgan, a izgleda kao da iz jajeta izlazi paradajz I izrasta u gljivu lijepe narandžaste boje.
Nalazi se u ljeto I jesen po svjetlijim šumama I šumskim čistinama, u toplijim predjelima.
Uz malo pažnje se ne može zamjeniti sa otrovnom muharom ( koja ima crveniji klobuk, prekriven velikim brojem bijelih ljuspica sa mesom, drškom sa listićima bijele boje).

Vrganj

Category: Vijesti
Published on Sunday, 04 January 2015
Written by alen zukan

Ako je blagva kraljica gljivarskog carstva onda je vrganj zasigurno kralj.Iako je čest, iako ga ljudi relativno dobro poznaju, ipak je mnogima upravo on najmilija i najbolja gljiva.Razlikujemo četiri osnovne vrste vrganja mada postoje mnoge dileme oko determinacije te možemo reći da postoje, redom: proljetni ili mrežasti vrganj (boletus aestivalis), ljetni ili pravi vrganj (boletus edulis), crni vrganj ili hajdenjak (boletus aereus) i borov vrganj (boletus pinicola).

More Articles...